Digitalisering als middel voor circulaire, duurzame en veerkrachtige supply chains

Digitalisering als middel voor circulaire, duurzame en veerkrachtige supply chains

Limburg, [10 juli 2023] – Op donderdag 6 juli vond de jaarlijkse Logistieke Dag Limburg plaats in het Leolux Visitor Center, georganiseerd door ELC Limburg, LogistiekBereikbaar.nl, BISCI en Fontys. Deze partijen zijn belangrijke spelers in de sector en zetten zich in om bedrijven te helpen en waardevolle informatie en middelen te bieden om hun logistieke processen te verbeteren. De Logistieke Dag Limburg werd bezocht door meer dan 100 supply chain professionals en leverden veel eye-openers, discussie en nieuwe ideeën op.

Bekijk de Aftermovie hieronder:

Complexer wordende supply chains drijven op data

Het thema van dit jaar was “Data Driven Supply Chains”, waarbij verschillende sprekers uit de industrie hun expertise deelden. Het doel was om inzicht te verschaffen in de voordelen en mogelijkheden van het gebruik van data in supply chain-processen voor goederen- en informatiestromen. Data vormt de basis voor onder andere het transparant maken van supply chains, nemen van strategische beslissingen, het optimaliseren van processen en het verhogen van duurzaamheid. Het juiste gebruik van data kan bedrijven een concurrentievoordeel bieden en hen helpen om te voldoen aan de steeds complexere eisen van de markt.

Leren en innoveren

Het evenement werd afgetrapt met een warming-up waarin Kirsten Paulus, de dagvoorzitter, interviews hield met Victor Verboeket, Professor Supply Chain Innovation bij Fontys, Gerwin Zomer, Programme Director Logistics bij het Brightlands Institute for Supply Chain Innovation (BISCI), en Miranda Volker van LogistiekBereikbaar.nl. Zij bespraken de verwachtingen voor de dag en vertelden waarom kennisdeling en ondersteuning voor bedrijven in de logistieke sector erg belangrijk is.

Kirsten Paulus, Dagvoorzitter

Leolux, vakmanschap in meubels en ketens

Chiem van Keijsteren van Leolux sprak over specifieke logistieke uitdagingen bij Leolux, waarbij het delen van data een belangrijke rol speelde in het optimaliseren van processen en het verkorten van levertijden. Goede afstemming met leveranciers is nodig omdat een strakke planning een grote rol speelt in de wereld van hoogwaardige en handgemaakte meubels.

Een historisch perspectief van data en logistiek

Ron Smits van Seacon Logistics vertelde over waardecreatie door digitalisering in de logistieke sector en het belang van efficiëntie. Vanuit historisch perspectief schetste Ron de ontwikkeling in de logistiek en de mega innovaties die in telecommunicatie hebben plaatsgevonden en hun impact op containertransport en logistieke planning. Processen zijn veelal gelijk gebleven maar zouden door het slimmer gebruik van data supply chains op hun kop kunnen zetten. De discussie richtte zich ook op toekomstige ontwikkelingen, waarbij data en informatie cruciaal worden voor bedrijven om efficiënte en duurzame keuzes te (blijven) maken.

Transparantie van ketens door Digitale Productpaspoorten

Elmer Rietveld, adviseur/onderzoeker bij TNO, gaf een boeiende presentatie over Digitale Productpaspoorten. Hij benadrukte dat digitale productpaspoorten werkelijkheid zullen worden en een sterke impact zullen hebben op de supply chain.

Elmer presenteerde hoe digitale productpaspoorten kunnen bijdragen aan een transparante en duurzame supply chain en benadrukte het belang van een sterke digitale infrastructuur. Een digitaal productpaspoort moet gezien worden als een gedecentraliseerd systeem voor data toegang, niet alleen als een eenvoudig bestand. Elmer vind het belangrijk dat gekeken wordt naar gegevensbeveiliging en te leren van ICT-oplossingen uit andere vakgebieden. Hij pleitte voor het stimuleren en belonen van de acceptatie van digitale productpaspoorten in plaats van een dwingende aanpak. Betaalbaarheid voor het MKB is essentieel en toegangskosten moeten laag zijn.

Elmer Rietveld, TNO

Veiligheid en track & trace

Tijdens het evenement presenteerden Patrick Manders van Arvato en Loraine Bout & Gideon van Kampen van Overhaul een boeiende business case over “Realtime visibility in Supply Chains”. Zij deelden hun ervaringen met het implementeren van geavanceerde technologieën voor realtime zichtbaarheid en tracking, met als resultaat effectiever supply chain management en risicominimalisatie.

‘De tools zijn er, de mens is aan zet!’

De daaropvolgende talkshow, geleid door Kirsten Paulus, bood verdieping op de besproken onderwerpen. Drie stellingen werden behandeld over de thema’s real-time data voor besluitvorming, het delen van data met partners en de business case voor digitalisering en data-analyse. Het evenement werd afgesloten met een samenvatting van de belangrijkste inzichten en leerpunten door Gerwin Zomer, Miranda Volker en Victor Verboeket. Hierbij werd de rol van data-driven supply chains in het verbeteren van efficiëntie, kostenbesparingen en duurzaamheid verder uitgelegd.

De Logistieke Dag Limburg toonde de uitdagingen en kansen van data-driven supply chains in de logistieke sector. Deelnemers werden aangemoedigd om de geleerde lessen in de praktijk toe te passen en zich voor te bereiden op een gedigitaliseerde toekomst in de logistiek.

Paneldiscussie

Aan de slag

Heeft jouw organisatie behoefte aan kennis en wil jij de mogelijkheden onderzoeken van data voor jouw organisatie of heb je vragen over het thema? Neem dan contact op met één van de organiserende partijen.

Victor Verboeket, Professor Supply Chain Innovation, ELC Limburg en Fontys. V.verboeket@fontys.nl

Gerwin Zomer, Programme Director Logistics bij het Brightlands Institute for Supply Chain Innovation (BISCI), gerwin.zomer@maastrichtuniversity.nl

Miranda Volker, Logistiek Makelaar, LogistiekBereikbaar.nl, miranda.volker@zuid-limburg-bereikbaar.nl

Victor Verboeket, Professor Supply Chain Innovation, Fontys

Deelnemers aan de LDL

Lid worden

Bent u nieuwsgierig geworden naar de toegevoegde waarde van ELC Limburg voor uw organisatie / uw toegevoegde waarde voor ELC Limburg? Maar nog niet overtuigd van een lidmaatschap? Wij lichten graag één en ander toe in een persoonlijk gesprek.