Europarlementariër Caroline Nagtegaal bezoekt Limburgse binnenvaartterminals

Europarlementariër Caroline Nagtegaal bezoekt Limburgse binnenvaartterminals

Gemeente Maasgouw en Gemeente Venlo, vrijdag 31 januari

Op uitnodiging van Provincie Limburg en ELC Limburg bracht Europarlementariër voor Transport en Toerisme, Caroline Nagtegaal een bezoek aan Limburg. 

Rond het middaguur verzamelden een delegatie van Provincie Limburg, Gemeente Maasgouw, Rijkswaterstaat en ELC Limburg bij de Rijkswaterstaat Bediencentrale Maasbracht en verwelkomden de delegatie vanuit het Europees Parlement.

In dit epicentrum van de binnenvaart in Maasbracht komt bijna alles van de Maasroute in Limburg samen. Hier worden de sluizen van Born, Maasbracht, Heel, Linne, Roermond en Belfeld bediend. Maar ook het waterbeheer van de Maas, met de stuwen van Borgharen, Linne, Roermond, Belfeld wordt hier allemaal geregeld.

Een belangrijke locatie dus om het met Europarlementariër Caroline Nagtegaal het gesprek aan te gaan over het belang van de Maasroute en de uitdagingen die er zijn. Kan de Maas de verwachte stroom aan containers aan die van de weg naar het water worden verplaatst, hoe om te gaan met laagwaterstanden en gaat dat de binnenvaart wel op een duurzame wijze met zo weinig mogelijk uitstoot? Iets waar Nagtegaal zich in Brussel zeer sterk voor gaat maken is om de sector en zo ook duurzaam transport per binnenvaart mogelijk te maken. Er moeten in Brussel en in de logistiek nog vele stappen gezet worden. Één van de maatregelen die Nagtegaal wil doorvoeren is het herzien van de AFID richtlijn waarbij rekening wordt gehouden met verschillende typen brandstoffen die in de binnenvaart kunnen worden gebruikt.

Na een interessante rondleiding door de Rijkswaterstaat Bediencentrale Maasbracht vervolgde de reis zich langs de Maas naar Venlo, de ECT Terminal. Bij ECT sloot Joost van den Akker, Gedeputeerde Economie, Onderwijs en Sport van Provincie Limburg aan.

Op de containerterminal van ECT worden ongeveer tien boten per week gelost en geladen. Vanuit de binnenvaartterminal wordt nauw samengewerkt met de Railterminal van ECT, enkele kilometers verder. Grote uitdagingen en plannen om aan de groeiende vraag naar containers per spoor en binnenvaart te kunnen voldoen zijn hier erg goed merkbaar en plannen voor uitbreiding worden gemaakt. We kijken terug op een geslaagde ontmoeting waarbij de boodschap naar de politiek op internationale schaal is overgebracht. ELC Limburg bedankt alle aanwezigen voor hun komst. Samen bouwen aan een sterker logistiek Limburg!

 

Lid worden

Bent u nieuwsgierig geworden naar de toegevoegde waarde van ELC Limburg voor uw organisatie / uw toegevoegde waarde voor ELC Limburg? Maar nog niet overtuigd van een lidmaatschap? Wij lichten graag één en ander toe in een persoonlijk gesprek.