Publicatie: ‘Sectorstudie Transport en Logistiek’

Voor veel bedrijven in transport en logistiek is IT tot nu toe vooral een valkuil, die de toch al kleine marges nog kleiner maakt. Maar door een slim gebruik van data kunnen bedrijven ook geld verdienen. In het rapport “Versnellen of ingehaald worden”, wordt onderzocht welke kansen en bedreigingen een verdere automatisering en het gebruik van big data bedrijven bieden in de sector transport en logistiek.

Sterker in prijsonderhandelingen

Wanneer een bedrijf eenmaal de capaciteit heeft om data te analyseren, kunnen bedrijven die data op verschillende manieren verzilveren, meldt het rapport. De eerste manier is door procesoptimalisatie. Aan elkaar gekoppelde systemen kunnen veel handwerk vervangen en het proces efficiënter maken. Ten tweede kan een goede data-analyse bedrijven helpen in de prijsonderhandelingen met hun klanten. Wanneer een vervoerder exact kan aantonen waar hij welke kosten maakt, staat hij sterker bij prijsonderhandelingen.

Winstgevende activiteiten en nieuwe inkomstenbronnen

Een goede data-analyse kan ook de winstgevendheid van een bedrijf verbeteren via aanpassing van het businessmodel. Met de juiste data ziet een vervoerder met welke activiteiten hij het meeste winst maakt. Met die gegevens kan hij zich dus specialiseren in die activiteiten en andere activiteiten die hem weinig opleveren laten vallen. Bedrijven kunnen ook direct geld verdienen met data door de ruwe data te verkopen, of door de ruwe data te verwerken en deze vervolgens door te verkopen.

Downloads & informatie

Sectorstudie Transport en Logistiek –Versnellen of ingehaald worden (pdf)

Bron: ING Bank

Lid worden

Bent u nieuwsgierig geworden naar de toegevoegde waarde van ELC Limburg voor uw organisatie / uw toegevoegde waarde voor ELC Limburg? Maar nog niet overtuigd van een lidmaatschap? Wij lichten graag één en ander toe in een persoonlijk gesprek.