Webinar Closed Loop Supply Chains in het teken van de circulaire economie

Webinar Closed Loop Supply Chains in het teken van de circulaire economie

Op dinsdag 13 oktober vond de Webinar Closed Loop Supply Chains plaats. Deze Webinar werd georganiseerd door de Innovatie en Duurzaamheid Commissie van ELC Limburg in samenwerking met RD4, Smurfit Kappa en de Open Universiteit. Met 50 deelnemers uit het bedrijfsleven, onderwijs en onderzoeksveld was het een goed bezocht Webinar.

Toewerken naar een circulaire economie volgens Prof. Harold Krikke

De Webinar begon met een presentatie van Prof.dr.ir. Harold Krikke van de Open Universiteit. Professor Krikke doet al 20 jaar onderzoek binnen closed loop supply chains, Zijn eerste workshop Closed Loop Supply Chains waar Harold bij was, was in 2000. Nu is het thema beter bekend als circulaire economie. Gemiddeld is 8,6% procent van de ketens wereldwijd circulair. Dit aantal is te laag maar we kunnen leren van mooie voorbeelden die wel met succes Closed Loops toepassen.

Vanuit supply chain optiek vindt Professor Krikke dat er meer moet gekeken worden naar de natuurlijke bronnen. Veel bronnen raken op. Opvallend is dat het vaak om materialen gaat, maar er zijn andere bronnen die de supply chain nodig heeft om te functioneren en dat is water en energie. Vaak onderschat hoeveel water en energie nodig is om iets te maken. Zoek naar oplossingen in bijvoorbeeld footprint tools en quick scans om snel uit te zoeken waar de meerwaarde ligt voor circulaire stromen. En heel belangrijk de samenwerking is belangrijk tussen buyer en supplier.

Voorbeeld van Buyer/Supplier relatie Smurfit Kappa/RD4.

Een keten die wel al vrij volwassen is als het gaat om circulariteit is de papiersector. Afval is grondstof. Wat kunnen we doen om spullen een tweede of derde leven te geven? Dat zijn hoofdvragen waar RD4 Reinigingsdiensten in Heerlen mee speelt. RD4 zorgt onder andere voor de afvalverwerking en kringloopwinkels voor 10 gemeentes in Zuid-Limburg. Roger Wetzels, Manager Grondstoffen: ‘Er is echt nog veel te winnen als het gaat om circulariteit van de producten die wij dagelijks gebruiken.’

Voor Smurfit Kappa in Roermond is RD4 één van de leveranciers van gebruikt karton. Via een mooie sorteermachine bij RD4 worden containers gevuld met restkarton welke hun weg vervolgen naar Smurfit Kappa in Roermond. Smurfit Kappa is marktleider op gebied van golf kartonnen verpakkingen, met name actief in Europa en Zuid-Amerika. In Roermond heeft Smurfit Kappa met grote bedrijven als Ahold Delhaize, Aldi, Lidl, Hornbach en natuurlijk RD4. ‘Smurfit Kappa volgt nauwgezet de marktontwikkelingen en wij zijn trots op de nauwe samenwerking die wij met RD4 hebben.’ zegt Leon Graff, Managing Director Recycling Benelux.

Na de presentatie over deze mooie Buyer en Supplier relatie was er nog ruimte voor vragen. We mogen terugkijken op een interessant inkijkje in de theorie en de praktijk. Dit is zeker voor herhaling vatbaar. Begin maart wilden we dit fysiek doen maar het is toch goed gelukt via de digitale snelweg.

Leon Graff, Smurfit Kappa en Roger Wetzels en Lenard van Kan van RD4 tijdens de Webinar

Lid worden

Bent u nieuwsgierig geworden naar de toegevoegde waarde van ELC Limburg voor uw organisatie / uw toegevoegde waarde voor ELC Limburg? Maar nog niet overtuigd van een lidmaatschap? Wij lichten graag één en ander toe in een persoonlijk gesprek.